Naar de inhoud gaan | Op zoek gaan | Aller au pied de page
BBF
Belgische Bijenteeltfederatie vzw
Descriptif du site

MENU

  • Homepagina
  • Activiteiten
    • Balans en Activiteiten verslag ( voorbehouden toegang )
      • Activiteiten verslag
    • Vergaderingen
  • BBF Belgische Bijenteeltfederatie. (voorbehouden toegang)
    • Algemene Vergadering
    • Samenstelling van de raad van beheer + notulen
      • Notulen van de raad van beheer
      • Samenstelling van de raad van beheer
    • Statuten
  • Dierenarts
  • Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen
  • Fototheek
    • Drachtplanten
  • Info
    • Links
    • Overheidsites
      • FAVV Fédérale Agentschap Veiligheid Voedselketen
      • Ministerie Vlaanderen
    • Wetgeving
      • Belgische
    • Winkels voor imkermateriaal
  • Info European Commission
  • Lid van :
    • APIMONDIA
    • BEELIFE
  • Nieuws
  • Varia

Aanmelden

1/7

FAVV 2023/01 Aanbevelingen voor een efficiënte varroabestrijding.


AANBEVELINGEN VOOR EEN EFFICIËNTE VARROABESTRIJDING - 2023

Aanbevelingen voor efficiënte varroabestrijding in 2023: een gelijke aanpak in heel België

Algemeen

De basis van een succesvolle bestrijding van de varroamijt is een gelijke aanpak in heel België.
Een gepaste behandeling, toegepast op de juiste momenten, is essentieel voor een efficiënte bestrijding. Dit betekent dat niet kan gewacht worden tot na de laatste honingoogst om te starten met de varroabestrijding. Tijdens de drachtperiode kunnen echter geen medicamenteuze behandelingen toegepast worden, dit om chemische residuen in de honing te vermijden.

Bepaling van de ernst van de varroabesmetting

Het is belangrijk om de mate waarin de bijen met varroa zijn besmet correct in te schatten. Hiertoe kan in het voorjaar (vanaf juni), wanneer het merendeel van de mijten op het broed zit, de natuurlijke mijtenval opgevolgd worden. Gebruik hiervoor een varroaschuif of een wit blad papier gedurende 3 dagen op de bodem van de kast, onder het rooster, alvorens het aantal mijten die hierop gevallen zijn te tellen
In het najaar (vanaf september), wanneer het merendeel van de mijten op de volwassen bijen zit, kan de poedersuikermethode gebruikt worden waarbij het aantal opzittende mijten wordt geteld bij ± 300 bijen.

Fysieke bestrijdingsmethoden

Het aantal mijten moet van bij de start van het seizoen zo laag mogelijk worden gehouden. Omdat een medicamenteuze behandeling tijdens de drachtperiode afgeraden wordt omwille van het gevaar voor residuen in de honing, kunnen daartoe verschillende fysieke methoden worden toegepast.
Aangezien varroamijten een uitgesproken voorkeur voor het darrenbroed hebben, kan dit broed verwijderd worden van zodra het verschijnt. Het verzegelde darrenbroed wordt verwijderd en vernietigd, ten laatste 21 dagen na het verschijnen ervan. Deze techniek kan herhaald worden zolang er darrenbroed wordt aangemaakt.

Ook de volgende methodes kunnen worden toegepast:
Isolatie van de koningin (d.m.v. een kooi of een koninginnenrooster) veroorzaakt een broedloze periode waarin alle volwassen bijen kunnen behandeld worden.
Verwijdering van het broed: dat kan starten vanaf de lente bij sterke kolonies. Deze techniek helpt ook het zwermen te voorkomen.
De techniek waarbij het verzegelde broed vernietigd wordt om een behandeling van de volwassen bijen uit te voeren moet worden uitgevoerd in parallel met het onderbreken van de eileg door de koningin. Hierbij worden alle kaders met gesloten broed bij voorkeur verwijderd of in een nieuwe kast geplaatst. In het gesloten broed zijn de varroamijten onbereikbaar voor de medicamenteuze behandelingen. De correcte uitvoering van deze techniek op het gepaste tijdstip zorgt ervoor dat de kolonie voldoende sterke bijen kan vormen om de winter door te komen (winterbijen).
Preventie door de selectie van resistente bijen

Op termijn kan de selectie van varroa-tolerante of varroa-resistente bijen worden overwogen. De imkers worden verzocht om zelf deel te nemen aan de lopende selectieprogramma’s in België. Zo kan worden gekozen tussen programma’s gebaseerd op natuurlijke selectie (Black Box of alternatieven) of op mens-gestuurde selectie (teeltwaardebepaling). De selectie in België betreft Varroa- en virus-resistentie bij de UGent (http://www.honeybeevalley.eu/projectportfolios/bijenpathologie-en-gezondheid/varroa-tolerantie-bij-honingbijen-in-belgi%C3%AB) maar ook Varroa-resistentie met Arista Bee Research Belgium (https://aristabeeresearch.org/fr/category/blog-actualites/blog-3/arista-bee-research-blog-3/ ). Er wordt onderzoek gevoerd bij de KULeuven m.b.t. de genetica bij de varroaresistentie.

Het resistentieveredelingsprogramma bij de UGent richt zich op verschillende kenmerken zoals het hygiënisch gedrag, mijt-reproductie en de Varroa-populatiegroei, aangevuld met virus-negatieve status van het ei. De lijst van producenten waarbij de imkers zich kunnen bevoorraden (koninginnen of larven voor de productie van koninginnen) wordt elk jaar gepubliceerd op de website van Honeybee Valley en in de professionele tijdschriften van de imkerverenigingen.

Het veredelingsproject van Arista Bee Research Belgium richt zich op de zoektocht naar resistentie met nadruk op het VSH-kenmerk (Varroa Sensitive Hygiene: gedrag waarbij het broed wordt gereinigd). Deze selectie gebeurt in samenwerking met talrijke telers in de verschillende zuivere rassen die in België worden gebruikt. De behandelingen of biotechnische bestrijdingsmethoden moeten worden aangepast afhankelijk van de context (genetische oorsprong, paringsmethode, etc.) en worden vaak afgeraden om op betrouwbare wijze het weerstandsniveau te bepalen. Dit maakt het ook mogelijk om een gezonde mijtenpopulatie in niet-resistente volken te houden die voldoende is om de tests te valideren en zo verder te gaan met een optimale genetica. Dankzij de methodologie van dit project slagen de Belgische telers erin om elk jaar enkele honderden hoog VSH-koninginnen te produceren die geen enkele behandelings- of controlemethode meer nodig hebben

De aan de KULeuven gevoerde onderzoeken zijn gebaseerd op een lijn van geselecteerde gedomesticeerde bijen die sinds 2015 geen wijziging hebben ondergaan. Deze lijn bezit verschillende kenmerken die bijdragen aan de varroaresistentie van de kolonies zoals het hygiënisch gedrag, het doen verdwijnen van de mijt-reproductie, de recapping, het verzorgen en het herkennen van de mijten. Het onderzoek beoogt de methodes voor het meten van die kenmerken verder te optimaliseren en de genetische basis ervan te identificeren. Dankzij gevalideerde protocollen en het aantonen van de mechanismen die betrokken zijn bij de varroa-resistentie, beoogt dit onderzoek het ondersteunen van de imkers die varroa-resistente bijen willen selecteren.

Medicamenteuze behandeling
In België zijn de volgende geneesmiddelen gecommercialiseerd en beschikbaar (23/12/2022):
op basis van thymol :
Thymovar®
Api Life Var®
Apiguard®
op basis van flumethrine: geen
op basis van oxaalzuur:
VarroMed® (in combinatie met mierenzuur)
Oxuvar®
Oxybee®
op basis van Amitraz
Apivar ® 500 Amitraz (per 10)
op basis van mierenzuur:
Formicpro 10X2 (in stroken)

De lijst van in België toegelaten en in de handel gebrachte geneesmiddelen is beschikbaar via de volgende link: https://geneesmiddelendatabank.be/diergeneeskundig-gebruik/geneesmiddelen
Gecommercialiseerde, maar tijdelijke onbeschikbare geneesmiddelen kunnen worden geraadpleegd via de volgende link https://farmastatus.be/ (NL) of https://pharmastatut.be/ (FR), voor zover de firma de onbeschikbaarheid van het geneesmiddel heeft gemeld aan het FAGG (Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten).

Alle in België toegelaten geneesmiddelen voor de behandeling van varroase zijn zonder voorschrift verkrijgbaar. Ze zijn verkrijgbaar in de apotheek of kunnen door de behandelende dierenarts rechtstreeks worden verstrekt.

De behandelende dierenarts kan, indien nodig, het zogenaamde "cascadesysteem" gebruiken om bijen te behandelen met diergeneesmiddelen die in België niet zijn toegelaten. De lijst van in de Europese Unie toegelaten diergeneesmiddelen kan worden geraadpleegd via de volgende link: https://medicines.health.europa.eu/veterinary/select-language?destination=/node/210934.

De dierenarts zal toezien op de keuze van een geneesmiddel dat toegelaten stoffen bevat voor voedselproducerende dieren en zal het risico op aanwezigheid van residuen in honing (en andere producten uit de bijenkorven) beoordelen en een wachttijd vaststellen.
Geneesmiddelen voor diergeneeskundig gebruik die via het cascadesysteem worden gebruikt, zijn altijd aan een voorschrift onderworpen, zelfs indien zij dit niet zijn in de Lidstaat waar zij gewoonlijk worden verhandeld.

Het gebruik van in de apotheek op basis van een voorschrift van een dierenarts bereide geneesmiddelen is enkel mogelijk nadat de voorgaande stappen in de cascade zijn doorlopen: de geneesmiddelen die over een toelating beschikken, moeten prioritair worden gebruikt.

Alle diergeneesmiddelen moeten volgens de bijsluiter worden gebruikt.

Opmerkingen:
Voor sommige geneesmiddelen, bijvoorbeeld MAQS®, moet hier rekening worden gehouden met de grootte van de kolonie (minimumgrootte kast type “Dadant” met 10 ramen) en met de temperatuur (te hoge temperaturen geven te sterke verdamping in de beginfase, wat de kolonie ernstig kan verstoren);
Geneesmiddelen op basis van oxaalzuur zijn enkel te gebruiken bij afwezigheid van verzegeld broed omdat ze geen enkele werking hebben op de varroamijten die in het verzegelde broed zitten.
VarroMed wordt, gezien de lagere concentraties aan zuren, beschouwd als een eerder ‘zachte’ behandeling en kan eveneens enkel gebruikt worden wanneer er weinig broed aanwezig is (vroeg voorjaar en vanaf september t.e.m. de winter).

De imker moet een register bijhouden van alle gebruikte geneesmiddelen. Dit register moet minstens de volgende informatie bevatten:
de datum van de eerste toediening van het geneesmiddel aan de bijen
de naam van het geneesmiddel
de hoeveelheid toegediende geneesmiddelen
de naam of handelsnaam en het adres of de maatschappelijke zetel van de leverancier
het bewijs van aankoop van het gebruikte geneesmiddel
de identificatie van de behandelde bijenkasten (bijen)
de naam en contactgegevens van de voorschrijvende dierenarts (indien van toepassing)
de wachttijd van het geneesmiddel, zelfs als deze wachttijd nihil is.
De behandelingsduur

Indien deze informatie reeds beschikbaar is op het bedrijf op een kopie van een voorschrift van een dierenarts of op toedienings- en verschaffingsdocumenten (TVD) behoeft deze niet afzonderlijk te worden geregistreerd.

.
Het gebruik van andere producten voor de behandeling van varroase is verboden. De doeltreffendheid en de toxiciteit van deze producten voor de bijen, de imker, de consument en het milieu zijn immers niet gekend. Gebruik deze producten dan ook niet, ook al zijn ze goedkoper.

Timing van de verschillende behandelingen

Voorjaarsbehandeling

De periodes waarin weinig tot geen broed in de kast aanwezig is, worden steeds korter. Dit maakt dat de varroamijt zich quasi continu verder kan ontwikkelen, wat een steeds vroegere start van de varroabehandeling noodzakelijk maakt. Hiertoe kan in het voorjaar, vóór de start van de drachtperiode, een eerste behandeling op basis van oxaalzuur (bijv. VarroMed®) toegepast worden indien op dat moment al een aanzienlijke natuurlijke mijtenval wordt waargenomen.

Behandeling gedurende de drachtperiode

Van zodra de drachtperiode aanvangt, moeten chemische behandelingen vermeden worden, om chemische residuen in de honing te voorkomen (cf. bijsluiter). Er kan echter niet gewacht worden met de verdere bestrijding tot na de laatste honingoogst, want dan is het aantal aanwezige mijten in de kolonie al veel te hoog. Verwijder de darrenlarven van zodra ze verschijnen en herhaal dit zolang darrenbroed wordt aangezet. Daarnaast kunnen ook de andere biotechnische methoden, zoals beschreven in punt 3, worden toegepast.

Zomerbehandeling
De zomerbehandeling zorgt ervoor dat gezonde en sterke winterbijen geboren worden. Ze moet tijdig gestart worden: vooraleer de winterbijen gevormd worden. Indien gestart wordt met de behandeling na de geboorte van de winterbijen, zullen deze verzwakt de winter ingaan en minder bestand zijn tegen ziekte, koude, enz. Deze zomerbehandeling moet absoluut voorrang krijgen op een late honingoogst als men een gezonde kolonie wil laten overwinteren.

Tijdens de zomerbehandeling moeten zowel de opzittende mijten als de mijten in de broedcellen gedood worden. Geen enkele behandeling is krachtig genoeg om de mijten in de verzegelde cellen te bereiken. Er moeten ofwel verschillende punctuele behandelingen worden uitgevoerd ofwel 1 langdurige behandeling (vb. door middel van strips die continu een acaricide vrijstellen). Indien nodig kunnen verschillende behandelingen worden toegepast.

Voor deze behandeling kunnen producten gebruikt worden op basis van thymol of flumethrine, die in België vergund zijn. Om resistentie te voorkomen dienen producten op basis van verschillende actieve substanties afgewisseld te worden. Producten op basis van tau-fluvalinaat en flumethrine (PolyVar® Yellow) kunnen in dit opzicht niet als elkaars alternatief worden beschouwd, omdat deze moleculen gelijkaardig zijn (kruisresistentie). Een behandeling op basis van tau-fluvalinaat of flumethrine moet dus steeds afgewisseld worden met een behandeling op basis van een andere actieve stof.
Geneesmiddelen op basis van de onderstaande stoffen, kunnen afgeleverd worden door een dierenarts, door middel van het cascadesysteem (cf. pt 4):

tau-fluvalinaat;
andere in de EU vergunde producten.

Tijdens de zwermperiode zouden alle naakte zwermen een varroabehandeling moeten ondergaan, bij voorkeur met een geneesmiddel op basis van een organisch zuur (oxaalzuur of mierenzuur).
Het opstarten van nieuwe volken vanuit broedramen die zijn weggenomen uit een andere kolonie, zorgt voor een vermindering van het aantal mijten in de verschillende volken. Hierbij moeten alle nieuwe volken een varroabehandeling ondergaan vooraleer de jonge koningin start met de leg van nieuw broed.
Ook op het einde van het bijenteeltseizoen, in september, kunnen nog fysieke bestrijdingsmethodes toegepast worden, zoals het verwijderen van het gesloten broed en de behandeling van de volwassen bijen. Op deze manier wordt ook ‘laattijdig’ broed vermeden.

Winterbehandeling
De winterbehandeling maakt dat de overwinterende kolonie met een zo laag mogelijk aantal varroamijten het nieuw seizoen kan aanvatten. Zij is een aanvulling op en zeker geen vervanging van de zomerbehandeling.

Ideaal gezien wordt deze behandeling 3 weken na de eerste vrieskou gestart, zodat geen broed in de kolonie meer aanwezig is. De ideale temperatuur voor behandeling is 4 à 5 °C. Bij koudere temperaturen kunnen de geneesmiddelen onvoldoende doordringen tot in de kern van de ‘tros’ bijen.

De winterbehandeling kan worden uitgevoerd met een geneesmiddel op basis van oxaalzuur.

Controle van de werkzaamheid van de varroabehandeling

Het is belangrijk de werkzaamheid van elke behandeling na te gaan door het aantal mijten van bij de start van de behandeling op te volgen. Een stabiel of toenemend aantal mijten, na toepassing van de behandeling, kan wijzen op een gebrekkige werkzaamheid van de toegepaste behandeling. Een efficiënte behandeling verwijdert 90% van de varroamijten binnen 2 weken. Een efficiënte behandeling kan een ernstige stijging van de mijtenval veroorzaken, zelfs verschillende dagen na de start van de behandeling (dit ten gevolge van het vrijkomen van de varroamijten uit de verzegelde cellen). Ook nadien dient de varroabesmetting opgevolgd te worden zodat eventuele herbesmetting na afloop van de zomerbehandeling tijdig wordt opgemerkt. In beide gevallen kan de poedersuikermethode gebruikt worden.

Ook na afloop van de winterbehandeling moet de mijtenval gecontroleerd worden. In de winter is geen broed aanwezig en zitten nagenoeg alle aanwezige mijten op de volwassen bijen. Op dat moment geeft de natuurlijke mijtenval een betrouwbaar beeld van de mate van besmetting van de kolonie. Het resultaat van deze telling aan het einde van het seizoen zal mee de behandelingsstrategie voor het volgende seizoen bepalen. Bij erge besmetting is het nodig een behandeling tijdens het voorjaar uit te voeren.

Meld elk vermoeden van resistentie aan uw dierenarts. Hij kan u een alternatieve behandeling voorstellen.

Begeleiding door de dierenarts

De inwerkingtreding van Verordening EU 2019/6 betreffende diergeneesmiddelen en van de wet van 5 mei 2022 betreffende diergeneesmiddelen heeft een rechtstreekse impact op de toepassing van het koninklijk besluit van 9 mei 2017 betreffende de diergeneeskundige bedrijfsbegeleiding in het kader van de bestrijding van varroase. De werkgroep “bijen” van de FOD Volksgezondheid, waarin zowel de bijenteeltsector, de dierenartsen als de overheidsagentschappen zijn vertegenwoordigd, is op 8 juli 2022 bijeengekomen en heeft aanbevolen om het koninklijk besluit van 9 mei 2017 betreffende de diergeneeskundige bedrijfsbegeleiding in het kader van de bestrijding van varroase op te heffen. De FOD Volksgezondheid is dus gestart met de procedure om dit koninklijk besluit op te heffen.
Maar zelfs als het koninklijk besluit van 9 mei 2017 betreffende de diergeneeskundige bedrijfsbegeleiding in het kader van de bestrijding van varroase wordt opgeheven, heeft de imker de vrije keuze om zich te richten tot een erkende dierenarts voor een consultatie/onderzoek indien nodig. U vindt een lijst van dierenartsen die bijenstandsbegeleiding uitvoeren op de volgende website http://www.varroa.be/?page_id=462.

Deze aanbevelingen zijn uitgewerkt in samenwerking met de Koninklijke Vlaamse Imkersbond (KonVIB), de Belgische Bijenteeltfederatie (BBF), Centre Apicole de Recherche et d’Information (CARI), l’Union des Fédérations Apicoles de Wallonie et Bruxelles (UFAWB), Honeybee Valley, Arista Bee Research Belgium, KULeuven, l’Union Professionnelle Vétérinaire (UPV), Sciensano, het FAGG, de FOD Volksgezondheid (DG4 - Dier, Plant & Voeding) en het FAVV.

2/7

CHIMIVER supports BeeLife


CHIMIVER supports BeeLife European Beekeeping Coordination through its Corporate Social Responsibility Programme.

PRESS RELEASE
Chimiver supports BeeLife European Beekeeping Coordination through its CSR Programme

JOINT PRESS RELEASE - 24 May 2022
Chimiver supports BeeLife European Beekeeping Coordination through its Corporate Social Responsibility Programme

The family-owned Italian company Chimiver is the first company engaging in the long run to support BeeLife European Beekeeping Coordination activities.

Chimiver has developed a new product called Oil Bee, a product using European beeswax for the protection of wooden floors and surfaces. Chimiver supports BeeLife through its Corporate Social Responsibility Programme, with a series of donations based on a variable sum of the total annual revenue of the product Oil Bee in 2022 and 2023.

For Chimiver, choosing BeeLife is a natural consequence of the path taken by a company that focuses on innovation, which has set itself the ambitious goal of becoming totally sustainable in the coming years. Not just reaching carbon neutrality, but also giving active support to all actions aimed to protect the ecological balance.

BeeLife is well aware of the ongoing commitment to the environmental and social sustainability of many companies. The association is willing to engage with these companies, that is why BeeLife is a member of the 1% for the planet initiative, that brings together companies (who are willing to dedicate 1% of their sales revenue for the protection of the planet) with environmental organisations. BeeLife creates win-win situations, which are beneficial for the environment and the European beekeeping sector while helping companies with their sustainability.

Oscar Panseri (CEO of Chimiver) said: “Aware of our role in the chemical sector, Chimiver has been promoting environmentally friendly activities for many years. Environmental protection is the base of our Corporate Social Responsibility Programme, all Chimiver products are conceived, designed and manufactured in order to safeguard applicators’ health and offer high-quality standards to end customers. For these reasons we are very glad and proud to support BeeLife, we want to be an active part in building a better future for the next generations.”

Francesco Panella president of BeeLife European Beekeeping Coordination added “We are very pleased with the support received from Chimiver, which is not only a charitable donation but grants us the possibility to strengthen our activities such as advocating for the reduction of synthetic pesticides by 80% by 2030 in EU agriculture and the EU reform of agriculture statistics.”

We hope this collaboration between BeeLife and Chimiver is the start of fruitful work ahead, to build a healthy, socially and environmentally responsible future where pollinators and people can thrive, not only in Italy but across the globe.

About BeeLife European Beekeeping Coordination
BeeLife European Beekeeping Coordination is an NGO formed by professionals of the beekeeping sector from different countries of the European Union. BeeLife works for the protection of pollinators in Europe, highlighting their value for nature and people. With 25 members (beekeeping and farming associations) from 12 different European countries, BeeLife links policy, science and field observations to promote a more sustainable future for pollinators and their role in ecosystems.

About Chimiver
Chimiver is the market leader in Italy in the sector of products for glueing, treating, and maintaining wooden floors and it’s present in more than 60 countries all over the world with its solutions dedicated to all kinds of floor: parquet, resilients, resin, indoor and outdoor.The company is fully committed to environmental protection: recycled packaging, renewable raw materials, ecological and eco-sustainable products.


Ends ----

For more information please contact:
At BeeLife European Beekeeping Coordination: Kata Gócs, Communications Officer, comms@bee-life.eu or visit www.bee-life.eu
At Chimiver: Andrea Trivella, Marketing Manager, a.trivella@chimiver.com or visit www.chimiver.com
Read on Website

3/7

BeeLife Press release


PRESS RELEASE
Wild bees are vulnerable, the acceptable loss of them due to pesticide exposure should be 0%
BRUSSELS, BELGIUM, 1 April 2022
BeeLife European Beekeeping Coordination is urging the protection of wild pollinators against pesticides. Wild bees are playing an important role in the pollination of crops and the reproduction of wild plants. The diversity of pollinators is vital to secure the resilience of pollination ecosystem services and guarantee the best crop yields (Garibaldi et al, 2016) [1]. Therefore the protection of wild pollinators is key to ensuring the EU’s food security and preserving biodiversity.

In January 2022, the European Food Safety Authority (EFSA) published a supporting document [2] to help risk managers (the Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed - SCoPAFF) set up Specific Protection Goals (SPG) for wild bees in the EU. In this document, EFSA claimed that the level of knowledge on wild bees is insufficient to define the SPGs based on background variability. EFSA made a series of statements based on the available data obtained from regulatory field trials. The problem with these field trials is that the ‘control fields’ are also treated with pesticides, which the pesticide industry, EFSA, and DG SANTE all accepted. As a result, EFSA is using data from potentially pesticide-contaminated fields to determine the background mortality of wild bees, which will serve to evaluate the unacceptable effects of pesticides.

BeeLife European Beekeeping Coordination requests to stop allowing the unscientific habit of spraying the control fields with pesticides in regulatory field trials. Following the objectives set up in the EU Biodiversity Strategy and the EU Pollinators Initiative to revert pollinators decline; and given the lack of knowledge and data resulting in the precautionary principle, the aim is to set SPGs at 0%. Exceptionally, and only for regulatory purposes, we could envisage testing protocols allowing detection of a 3% difference in wild bees between control and tested fields.
Why should only such a low percentage of loss be accepted? Due to the following reasons:
1. The pesticide cocktail (what is the reality in field conditions) is not tested in the regulatory process;
2. The pesticide exposure is not evaluated in the ‘real-world’ context (e.g.: when there is a lack of habitat, lack of nutrition, other stressing factors, etc.);
3. The testing is done only on some model species. It is highly probable that the test species are not the most sensitive ones, among the 1900 species of wild bees in the EU. EFSA considered in 2013 [3] the intra-and inter-specific variations in toxicity, proposing some assessment factors of 5 (intra-specific) and 10 (inter-specific).

Noa Simón Delso, Scientific Director of BeeLife states "BeeLife requests a political commitment at a higher level, aiming for the highest protection of pollinators and making coherent political decisions. We can not revert the negative trends in pollinators if we continue accepting high levels of impact from pesticides. The diversity of pollinators should be considered as a production input."

The EU aim, to restore biodiversity as set up in the Biodiversity Strategy on one hand, and allow 10% loss of wild bee populations due to pesticide exposure, on the other hand, is not coherent and should not be accepted. Before the catastrophic state of biodiversity and without enough data on what can be considered ‘sustainable harm’ for wild pollinators, we urge the EU Member States to aim at 0% loss of bumblebees and solitary bees, but for a maximum of a 3% difference in wild bees between the control and the tested fields.

References:
[1] Garibaldi et al, 2016: ​​Mutually beneficial pollinator diversity and crop yield outcomes in small and large farms
[2] EFSA, 2022: Analysis of the evidence to support the definition of Specific Protection Goals for bumble bees and solitary bees
[3] EFSA, 2013: Guidance on the risk assessment of plant protection products on bees (Apis mellifera, Bombus spp. and solitary bees) https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/3295

4/7

COLOSS monitoring wintersterfte 2021 - 2022


https://projects.honeybeevalley.eu/limesurvey/index.php/812337

Net als vorige jaren wordt in België de omvang van de wintersterfte gemonitord. Uw gegevens dragen bij aan de kennis over de internationale bijensterfte. Een grote deelname van imkers is noodzakelijk voor een betrouwbare analyse. De enquête sluit zeer nauw aan bij de vragenlijst die vastgelegd werd in het internationale COLOSS-consortium.

We roepen zoveel mogelijk imkers op om deze vragen in te vullen, ook als uw volken allemaal goed uit de winter kwamen, of juist helemaal niet.

Als extra motivatie om deze uitgebreide vragenlijst in te vullen, zullen we bij het afsluiten van de enquête (eind mei) aan alle deelnemers die hun emailadres opgeven een adviesrapport op maat opsturen. Hierin zal aangegeven worden of de gehanteerde methode goed is of dat er mogelijks nog ruimte is om bij te sturen. Tips vanuit Honeybee Valley met betrekking tot uw bedrijfsmethode zullen meegeven worden. We zullen u hierbij ook op de hoogte brengen van het wintersterftecijfer in gans Vlaanderen en mogelijke belangrijke conclusies die uit deze studie resulteerden. Geef zeker uw emailadres op en vul de vragenlijst tot het einde in als u dit rapport wenst te ontvangen.

Alvast vriendelijk bedankt voor uw deelname!

5/7

In the upcoming months, the following workshop will take place on line...


Dear BeeLife Members,

I am reaching out to inform you about a series of pollinator-related workshops, which are part of a broader consultation that collects expert views and proposals in the context of the revision of the EU Pollinators Initiative. The initiative, adopted in June 2018, was the first-ever EU action framework to tackle the loss of wild pollinators. The Commission’s review of the Initiative in May 2021 showed that the EU actions for pollinators have to be strengthened in order to reverse their decline.

In the upcoming months, the following workshops will take place online:

10 March 2022 - Pollinator Conservation under Climate Change: Challenges, Solutions, and Policy Actions
17 March 2022 - Dark nights: Pollinators and Light Pollution
7 April 2022 - Pollinators & Pesticides (exact title and focus of this workshop tbd.)
21 April 2022 - Conserving biodiversity at local and regional levels: Policy actions for pollinators
March/April 2022 (tbd.) - Pollinators & Industrial Pollution
April/May 2022 (tbd.) - Pollinators & Research

If you are interested and would like to attend & contribute to any of the latter workshops, I can provide you with the person to contact. The list of invitees, will be reviewed by the EC (in order to ensure sufficient and balanced representation of all stakeholder types).

Looking forward to see you tomorrow,

Best regards,

Noa

6/7

DISCOVERY OF NEW SELECTION TRAITS BRINGS THE BREEDING OF RESILIENT HONEY BEES ONE STEP CLOSER


7/7

Aanbevelingen voor een efficiente varroasbestrijding 2020


  • De laatste artikelen
  • Overzicht van de site
Heb je hulp nodig?
Artikel gepubliceerd de 7 maart 2023

Graag wil ik u de informatie doorsturen die UPV en VeDa mij overgemaakt hebben in verband met de telefoonnummers (voor Vlaanderen en voor Wallonië) die imkers vrijblijvend kunnen bellen als deze dringend een dierenarts wensen te contacteren die binnen de 12-24uur kan langskomen om bijen te onderzoeken.

Voor wat betreft Vlaanderen (informatie van VeDa):

Betreffende telefoonnummers en emailadressen : www.beevet-vlaanderen.be.

Het is de bedoeling om per 1 september aan de Vlaamse kant volledig operationeel te zijn, u kan er tevens de Waalse gegevens vinden.

U kan ons steeds bereiken per email of (...)

Lees verder ...
2022/10 Vernietiging van nesten van Aziatische horzels....
Artikel gepubliceerd de 3 oktober 2022

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, bel 112. De brandweer neutraliseert gratis Aziatische horzelnesten.

Neem in Vlaanderen contact op met Vespa Watch.

Lees verder ...
Happy Bee Day 20 Mei 2022
Artikel gepubliceerd de 19 mei 2022
laatst gewijzigd de 22 augustus 2022

Hier volgt een tekst die naar verschillende ministers en parlementsleden is gestuurd ter gelegenheid van Wereldbijendag

Lees verder ...
BeeLife - Photo Contest 2022
Artikel gepubliceerd de 5 mei 2022
laatst gewijzigd de 17 mei 2022

Capture the beauty of bees in our first-ever photo contest

By launching this photo contest BeeLife aims to raise awareness of the essential role of bees and pollinators for a healthy planet and the increasing challenges that threaten their survival. We invite submissions that portray the (...)

Lees verder ...
Notulen 76 31 januari 2022
Artikel gepubliceerd de 13 april 2022

Notulen van de Raad van Bestuur nr. 76 van 31 januari 2022

Aanwezig: Eliane Keppens Marescaux, Jocelyne Collard, Etienne Bruneau, Yannick Servais, Guy Van Ael, Tanguy Marcotty, Yves Van Fraeyenhoven, Doris Kötgen, Yves Roberti Lintermans, Sonia Ernould,

Verontschuldigingen: Laurent Ignoul, (...)

Lees verder ...
Verslag 28e Algemene Vergadering 31 januari 2022
Artikel gepubliceerd de 13 april 2022

Aanwezig:

URRW (4 stemmen), vertegenwoordigd door Yannick Servais, Eliane Keppens Marescaux, Jocelyne Colard, Yves Van Fraeyenhoven,

SRABE (2 stemmen) vertegenwoordigd door Sonia Ernould en Yves Roberti

CARI (3 stemmen), vertegenwoordigd door Etienne Bruneau

Fédération RP Liège (2 stemmen), (...)

Lees verder ...
Notulen 77 11 april 2022
Artikel gepubliceerd de 13 april 2022

Aanwezig : Eliane Keppens Marescaux, Jocelyne Collard , Etienne Bruneau, Tanguy Marcotty , Yves Van Fraeyenhoven, Doris Kötgen , Yves Roberti Lintermans,

Excused : Laurent Ignoul , Vincent Laloux, Guy Van Ael , Yannick Servais,

Gasten : Marc Plainchamp, Jean Haquin, Sébastien Renaux.

Excuseerde (...)

Lees verder ...
2022 47th APIMONDIA International Apicultural Congress
Artikel gepubliceerd de 15 maart 2022
laatst gewijzigd de 13 september 2022

To register and attend APIMONDIA virtually, click on the logo below:

Lees verder ...
COLOSS Bijensterfte na winter 2020-2021
Artikel gepubliceerd de 28 juni 2021
laatst gewijzigd de 5 februari 2022
Lees verder ...
FAVV: lokale controle eenheden (LCE)
Artikel gepubliceerd de 15 mei 2021

Lokale controle eenheden.

Lees verder ...
COLOSS bevraging over bijensterfte tijdens winterperiode 2020-2021
Artikel gepubliceerd de 7 april 2021
laatst gewijzigd de 22 mei 2021

COLOSS bevraging over bijensterfte tijdens winterperiode

2020-2021

Je zou het op dit moment niet echt zeggen, maar de lente is wel degelijk begonnen. Dat

betekent dat we zicht krijgen op het aantal bijenvolken dat de winter goed is doorgekomen.

Om opnieuw een inschatting te kunnen maken van de (...)

Lees verder ...

  • Heb je hulp nodig?
    7 maart 2023


  • 2022/10 Vernietiging (...)
    3 oktober 2022


  • Happy Bee Day 20 Mei (...)
    22 augustus 2022


  • BeeLife - Photo Contest
    17 mei 2022


  • Notulen 76 31 januari (...)
    13 april 2022


  • Verslag 28e Algemene (...)
    13 april 2022


  • Notulen 77 11 april 2022
    13 april 2022


  • 2022 47th APIMONDIA Interna
    13 september 2022


  • COLOSS Bijensterfte na (...)
    5 februari 2022


  • FAVV: lokale controle (...)
    15 mei 2021


  • COLOSS bevraging over (...)
    22 mei 2021



Activiteiten
  • Bijenteeltassistenten
  • Nationaal onderzoek over was 2016
  • Balans en Activiteiten verslag ( voorbehouden toegang )
    • Activiteiten verslag
      • Activiteitenverslag 2014
      • Activiteitenverslag 2016 en planning 2017
      • Tätigkeitsbericht von 2016 und Projekte für 2017
  • Vergaderingen
    • Samenvattend verslag verenigingen 14 september 2016

BBF Belgische Bijenteeltfederatie. (voorbehouden toegang)
  • Algemene Vergadering
    • Verslag 28e Algemene Vergadering 31 januari 2022
  • Samenstelling van de raad van beheer + notulen
    • Notulen van de raad van beheer
      • Notulen 39 12 januari 2014
      • Notulen 40 9 februari 2015
      • Notulen 47 14 maart 2016
      • Notulen 48 23 mei 2016
      • Notulen 50 17 october 2016
      • Notulen 52 20 februari 2017
      • Notulen 54 25 april 2016
      • Notulen 56 11 september 2017
      • Notulen 58 22 Januari 2018
      • Notulen 59 9 april 2018
      • Notulen 60 25 juni 2018
      • Notulen 61 15 oktober 2018
      • Notulen 67 13 november 2020
      • Notulen 68 29 september 2020
      • Notulen 70 13 Januari 2021
      • Notulen 76 31 januari 2022
      • Notulen 77 11 april 2022
    • Samenstelling van de raad van beheer
      • Raad van beheer
  • Statuten
    • staatsblad 2005
    • staatsblad 2007
    • staatsblad 2009
    • staatsblad 2011
    • Staatsblad 2015
    • Staatsblad 2020/03

Dierenarts
  • Heb je hulp nodig?

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen
  • Aanbevelingen voor een efficiente varroasbestrijding 2020
  • Bijenkastkever : Aethina tumida
  • FAVV 2023/01 Aanbevelingen voor een efficiënte varroabestrijding.
  • FAVV: lokale controle eenheden (LCE)
  • Gebruik van aangekochte wasraten en verkoop van honing
  • Het FAV zet de bewaking van de bijengezondheid verder
  • Nieuw bewakingsprogramma voor de bijengezondheid
  • Stand van zaken onderzoek en gebruik van aangekochte wasraten

Fototheek
  • Drachtplanten
    • Acacia
    • Amorpha fruticosa
    • Buddleia xw. golden glow
    • Budleia globosa
    • Buxus
    • Callicarpa
    • Caryopteris
    • Castanea
    • Corylopsis
    • Corylus avellana
    • Cotinus
    • Cotoneaster
    • Cotoneaster horizontals
    • Crataeghus monogyna
    • Deutzia
    • Enkianthus
    • Hebe
    • Helleborus orientalis
    • Inula helenium
    • Kerria
    • Liguster
    • Osmanthus
    • Papaver orientale
    • Pieris japonica
    • Prunus laurocerasus
    • Rhamnus
    • Rhus
    • Rosa canina
    • Salix caprea
    • Salix chaenomeloides
    • Salix pentandra
    • Symphoricarpos chenaultii
    • tetradium
    • Tetradium
    • Tilia cordata
    • Tilia platyphyllos
    • Tilia tomentosa

Info
  • Links
    • Algemeen Vlaamse Imkersvereniging
    • Arista Bee Research
    • Cerva
    • Honeybee Valley
    • Konvib
    • Nederlandse Bijenhoudersvereniging
  • Overheidsites
    • Verslag van het overleg met de imkersbonden naar aanleiding van problemen met bijenbroed
    • FAVV Fédérale Agentschap Veiligheid Voedselketen
      • Aethina Tumida
      • Bewakingsprogramma vor de bijengezondheid
      • Codes om FAVV formulier invullen
      • Kleine bijenkastkever oktober 2016
      • Varroas bestrijdiging advies
    • Ministerie Vlaanderen
      • Nieuwe diergeneeskundige bedrijfsbegeleiding voor imkers
  • Wetgeving
    • Belgische
      • Belgisch staatsblad : 12 mei 2017
      • Wetgeving maart 2016
  • Winkels voor imkermateriaal
    • BIJENHOF bvba

Info European Commission
  • Brexit preparations
  • EIP Focus Group " Bee health and sustainable beekeeping
  • Farm to Fork for sheep / goat and honey
  • Honey market presentation
  • Methods to detect honey adulteration
  • Pesticides impacts used in livestock farming on bees

Lid van :
  • APIMONDIA
    • 2022 47th APIMONDIA International Apicultural Congress
    • APIMONDIA NEWSLETTER
    • NEWS APIMONDIA
  • BEELIFE
    • BeeLife - Photo Contest 2022
    • BeeLife Press release
    • BeeLife: save bees and farmers
    • CHIMIVER supports BeeLife
    • In the upcoming months, the following workshop will take place on line...
    • NEWS BEELIFE

Nieuws
  • 04/2019 COLOSS onderzoek
  • 2020/03 TOELATING VAN VERPLAATSING TIJDENS DE COVID19 CRISIS
  • 2020/04 COLOSS monitoring winter 2019/2020
  • 2020/04 COVID19
  • 2020/06 Verplaatsing van kolonies in een Europese context.
  • 2020/11 Etikettering van in EU verkochte honing
  • 2022/10 Vernietiging van nesten van Aziatische horzels....
  • Aziatische Hoornaar, kaarten
  • BEE LIFE Flashnews october - décember 2016
  • BEE LIFE : enkele informaties...
  • Belangrijk...
  • Bericht koepelorganisaties FOD en FAVV
  • CAP-Post 2018/2020
  • COLOSS bevraging over bijensterfte tijdens winterperiode 2020-2021
  • COLOSS Bijensterfte na winter 2020-2021
  • COLOSS monitoring wintersterfte 2021 - 2022
  • Coloss winterverlies 2017/2018
  • DISCOVERY OF NEW SELECTION TRAITS BRINGS THE BREEDING OF RESILIENT HONEY BEES ONE STEP CLOSER
  • Europeese Coloss onderzoek over winter verlies 2016-2017
  • FAVV start het programma " HEALTHYBEE "
  • Happy Bee Day 20 Mei 2022
  • Industry writing its own rules
  • Informatie Vidéo over Varroas
  • Kleine bijenkastkever oktober 2016
  • Monitoring of mortality in Belgian honeybee colonies 2019-2020
  • Nieuwe stand van zaken tot gebruik van waswafels - juni 2017
  • Strijd tegen Varroase: begeleiding door de dierenarts - mei 2017
  • Varroabestrijding - Zwitzerland
  • Vervoer levende bijen door BEPOST

Varia
  • BEESWAX STAKENHOLDERS
  • Homepagina
  • Activiteiten fleche
    • Bijenteeltassistenten
    • Nationaal onderzoek over was 2016
    • Balans en Activiteiten verslag ( voorbehouden toegang ) fleche
      • Activiteiten verslag
        • Activiteitenverslag 2014
        • Activiteitenverslag 2016 en planning 2017
        • Tätigkeitsbericht von 2016 und Projekte für 2017
    • Vergaderingen
      • Samenvattend verslag verenigingen 14 september 2016
  • BBF Belgische Bijenteeltfederatie. (voorbehouden toegang) fleche
    • Algemene Vergadering
      • Verslag 28e Algemene Vergadering 31 januari 2022
    • Samenstelling van de raad van beheer + notulen fleche
      • Notulen van de raad van beheer
        • Notulen 39 12 januari 2014
        • Notulen 40 9 februari 2015
        • Notulen 47 14 maart 2016
        • Notulen 48 23 mei 2016
        • Notulen 50 17 october 2016
        • Notulen 52 20 februari 2017
        • Notulen 54 25 april 2016
        • Notulen 56 11 september 2017
        • Notulen 58 22 Januari 2018
        • Notulen 59 9 april 2018
        • Notulen 60 25 juni 2018
        • Notulen 61 15 oktober 2018
        • Notulen 67 13 november 2020
        • Notulen 68 29 september 2020
        • Notulen 70 13 Januari 2021
        • Notulen 76 31 januari 2022
        • Notulen 77 11 april 2022
      • Samenstelling van de raad van beheer
        • Raad van beheer
    • Statuten
      • staatsblad 2005
      • staatsblad 2007
      • staatsblad 2009
      • staatsblad 2011
      • Staatsblad 2015
      • Staatsblad 2020/03
  • Dierenarts
    • Heb je hulp nodig?
  • Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen
    • Aanbevelingen voor een efficiente varroasbestrijding 2020
    • Bijenkastkever : Aethina tumida
    • FAVV 2023/01 Aanbevelingen voor een efficiënte varroabestrijding.
    • FAVV: lokale controle eenheden (LCE)
    • Gebruik van aangekochte wasraten en verkoop van honing
    • Het FAV zet de bewaking van de bijengezondheid verder
    • Nieuw bewakingsprogramma voor de bijengezondheid
    • Stand van zaken onderzoek en gebruik van aangekochte wasraten
  • Fototheek fleche
    • Drachtplanten
      • Acacia
      • Amorpha fruticosa
      • Buddleia xw. golden glow
      • Budleia globosa
      • Buxus
      • Callicarpa
      • Caryopteris
      • Castanea
      • Corylopsis
      • Corylus avellana
      • Cotinus
      • Cotoneaster
      • Cotoneaster horizontals
      • Crataeghus monogyna
      • Deutzia
      • Enkianthus
      • Hebe
      • Helleborus orientalis
      • Inula helenium
      • Kerria
      • Liguster
      • Osmanthus
      • Papaver orientale
      • Pieris japonica
      • Prunus laurocerasus
      • Rhamnus
      • Rhus
      • Rosa canina
      • Salix caprea
      • Salix chaenomeloides
      • Salix pentandra
      • Symphoricarpos chenaultii
      • tetradium
      • Tetradium
      • Tilia cordata
      • Tilia platyphyllos
      • Tilia tomentosa
  • Info fleche
    • Links
      • Algemeen Vlaamse Imkersvereniging
      • Arista Bee Research
      • Cerva
      • Honeybee Valley
      • Konvib
      • Nederlandse Bijenhoudersvereniging
    • Overheidsites fleche
      • Verslag van het overleg met de imkersbonden naar aanleiding van problemen met bijenbroed
      • FAVV Fédérale Agentschap Veiligheid Voedselketen
        • Aethina Tumida
        • Bewakingsprogramma vor de bijengezondheid
        • Codes om FAVV formulier invullen
        • Kleine bijenkastkever oktober 2016
        • Varroas bestrijdiging advies
      • Ministerie Vlaanderen
        • Nieuwe diergeneeskundige bedrijfsbegeleiding voor imkers
    • Wetgeving fleche
      • Belgische
        • Belgisch staatsblad : 12 mei 2017
        • Wetgeving maart 2016
    • Winkels voor imkermateriaal
      • BIJENHOF bvba
  • Info European Commission
    • Brexit preparations
    • EIP Focus Group " Bee health and sustainable beekeeping
    • Farm to Fork for sheep / goat and honey
    • Honey market presentation
    • Methods to detect honey adulteration
    • Pesticides impacts used in livestock farming on bees
  • Lid van : fleche
    • APIMONDIA
      • 2022 47th APIMONDIA International Apicultural Congress
      • APIMONDIA NEWSLETTER
      • NEWS APIMONDIA
    • BEELIFE
      • BeeLife - Photo Contest 2022
      • BeeLife Press release
      • BeeLife: save bees and farmers
      • CHIMIVER supports BeeLife
      • In the upcoming months, the following workshop will take place on line...
      • NEWS BEELIFE
  • Nieuws
    • 04/2019 COLOSS onderzoek
    • 2020/03 TOELATING VAN VERPLAATSING TIJDENS DE COVID19 CRISIS
    • 2020/04 COLOSS monitoring winter 2019/2020
    • 2020/04 COVID19
    • 2020/06 Verplaatsing van kolonies in een Europese context.
    • 2020/11 Etikettering van in EU verkochte honing
    • 2022/10 Vernietiging van nesten van Aziatische horzels....
    • Aziatische Hoornaar, kaarten
    • BEE LIFE Flashnews october - décember 2016
    • BEE LIFE : enkele informaties...
    • Belangrijk...
    • Bericht koepelorganisaties FOD en FAVV
    • CAP-Post 2018/2020
    • COLOSS bevraging over bijensterfte tijdens winterperiode 2020-2021
    • COLOSS Bijensterfte na winter 2020-2021
    • COLOSS monitoring wintersterfte 2021 - 2022
    • Coloss winterverlies 2017/2018
    • DISCOVERY OF NEW SELECTION TRAITS BRINGS THE BREEDING OF RESILIENT HONEY BEES ONE STEP CLOSER
    • Europeese Coloss onderzoek over winter verlies 2016-2017
    • FAVV start het programma " HEALTHYBEE "
    • Happy Bee Day 20 Mei 2022
    • Industry writing its own rules
    • Informatie Vidéo over Varroas
    • Kleine bijenkastkever oktober 2016
    • Monitoring of mortality in Belgian honeybee colonies 2019-2020
    • Nieuwe stand van zaken tot gebruik van waswafels - juni 2017
    • Strijd tegen Varroase: begeleiding door de dierenarts - mei 2017
    • Varroabestrijding - Zwitzerland
    • Vervoer levende bijen door BEPOST
  • Varia
    • BEESWAX STAKENHOLDERS

NEWS BEELIFE

https://mail.google.com/mail/u/0/?tab=wm&ogbl#inbox/FMfcgzGpFqVHckWksSVvtczXlqWtkHhR

NEWS APIMONDIA

Informatie Vidéo over Varroas

https://www.youtube.com/watch?v=Xi0ADM3qg-o

Bericht koepelorganisaties FOD en FAVV

Hierna vindt u een bericht van FOD Gezondheid in verband met de broedsterfte als gevolg van het gebruik van slechte waswafels.

Nieuws

Aziatische Hoornaar, kaarten

https://waarnemingen.be/soort/maps/8807?from=2007-08-13&to=2018-08-13 (...)

Belangrijk...

Formulier:

Onderzoek Bijenstanden 2016

Nieuw bewakingsprogramma voor de (...)

2022/10 Vernietiging van nesten van Aziatische horzels....

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, bel 112. De brandweer neutraliseert gratis Aziatische horzelnesten.
Neem in Vlaanderen contact op met Vespa Watch.

Kleine bijenkastkever oktober 2016

Sommige foto’s
in willekeurige volgorde

Op het web

  
Aziatische hoornaar in België
Hoornaar - Imkerpedia
bullet pointOverzicht van de site bullet pointContact bullet pointWettelijke vermeldingen bullet pointPrivé gedeelte bullet point RSS

2016-2023 © BBF - Alle rechten voorbehouden
Begin van de pagina
Site gebouwd met SPIP
met het sjabloon ESCAL 4.5.74
Gastheer: OVH